Uzun yıllardır ülkemizde kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın bu yıl hangi güne den geleceği merak edildi. İçlerin birlik ve mücadele günü olarak bilinen 1 Mayıs İşçi Bayramı 1984 yılına Amerika Birleşik Devletleri'nde işçilerin günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate düşürülmesi için başlattıkları mücadele sonucunda 1889’da Milletler arası İşçi Kardeşliği Teşkilatının Paris’te yaptığı kongrede 1 Mayıs gününün işçilerin ortak bayramı olarak kutlanması kararlaştırıldı. Dünya genelinde uzun zamandır kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı 1911 yılında Selanik'te bulunan tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlanmaya başlamıştır. 1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye'de ilk defa 1912 yılında İstanbul'da kutlanmıştır. 1922 yılında ise Ankara'da kutlanılan İşçi Bayramı Türkiye genelinde resmi olarak 1923 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de 1977 yılında Taksim Meydanında kutlanılan İşçi Bayramı büyük ses getirmiştir. Taksim Meydanında yapılan mitingde halk arasında açılan ateş sonucu 37 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişide yaralanmıştı. Yaşanan 12 Eylül darbesinde sonra ise Türkiye'de 1 Mayıs bayram olarak kutlanmaktan çıkarılmıştır. 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde 2009 yılında tekrardan bayram olarak kutlanmaya başlanmış ve resmi tatil olarak ilan edilmiştir. İşçilerin haklı direnişlerinin sembolü olduğu, emek ve alın teri mücadelesinin anlam kazandığı bir gün olan 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.
1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye tarihi
Tün dünyada yaşanan pandemi nedeniyle 2 yıldır kutlayamayan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın bu yıl coşkuyla kutlanması beklenmektedir. Bu yıl Pazar gününe denk gelen 1 Mayıs İşçi Bayramı Ülkemizde ilk kez resmi olarak 1923 yılında kutlanmaya başlanmıştır. 1924 yılında kitlesel olarak kutlanması yasaklanan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları 1925 yılında çıkan yasayla birlikte 1935 yılına kadar yasaklanmıştı. 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan kanun ile 1 Mayıs Bahar Bayramı olarak kabul edilmiş ve 1975 yılına kadar 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanmamıştır. 1975 yılında ilk kez halka açık olarak İstanbul Tepebaşı'nda bulunan bir gazinoda kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı 1976 yılında ise DİSK tarafında Taksim'de yapılan bir organizasyon ile kutlandı. 1977 yılında ise Taksim Meydanı'nda kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. 1977 yılında Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen mitingde Intercontinental oteli ve Sular İdaresi binasından halka açılan ateş sonucu 37 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişide yaralanmıştı. Bu olay sonrasında yaşanan 12 Eylül darbesinde sonra ise Türkiye'de 1 Mayıs bayram olarak kutlanması yasaklanmıştı.
1 Mayıs İşçi Bayramı Dünya tarihi
Dünya'da Çalışma saatlerinin azaltılmasını isteyen inşaat işçileri 1856 yılında Avustralya'nın Melboune kentinde ilk kez protestolar düzenlemiştir. Daha sonra verilen en büyük mücadele ise 1884 yılında ABD'nin Chicago kentinde işçilerin çalıma saatlerinin 12 saatten 8 saate düşürülmesini için yapılan protestolar olmuştur. Yapılan protestolar sonucunda İşçi Birliği Kongresi 1 Mayıs 1886 yılından itibaren işçilerin çalışma saatlerini 8 saate indirmiştir. Aynı gün 5 binden fazla grev eylemleri yapıldı. 3 gün süren gösteriler sonunda bir işçi öldü. Sendikacılardan ise 4 kişi idam, 4 kişi de ağır hapis cezasına çarptırıldı. Olayların üzerinden 3 sene geçtikten sonra Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi’nde 1 Mayıs günü İşçiler Bayramı olarak kabul edildi.
1 Mayıs İşçi Bayramı hangi güne denk geliyor?
2022 yılında kutlanılacak olan 1 Mayıs İşçi Bayramı Pazar gününe denk gelmektedir. 1 Mayıs İşçi Bayramı Ülkemizde 22 Mayıs 2009 yılında çıkarılan yasa ile resmi tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs günü tüm resmi kurumlar tatil olacaktır.