Rusya-Türkiye Geriliminde Kritik Gelişme

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde dün akşam verilen resepsiyona, Türkiye'den resmi düzeyde katılım düşük seviyede oldu.

11.06.2016-10:04 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Rusya-Türkiye Geriliminde Kritik Gelişme
Bu durum, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında oluşan gerilimin devam ettiğinin sembolik düzeydeki göstergesini oluşturdu. Ancak Rusya Büyükelçiliği'nin iftar hassasiyeti ve Dışişleri Bakanlığı'ndan müsteşar yardımcısı ve TSK'dan tuğamiral düzeyinde katılım, sembolik açıdan iki ülke arasında gerilimin aşılması için karşılıklı olarak kapıların kapatılmadığı yorumuna da neden oldu.

Türkiye'deki önemli ülkelerin büyükelçiliklerinin ülkelerinin milli günleri nedeniyle verdiği resepsiyonlardaki resmi katılım seviyesi, iki ülke arasında ilişkilerle ilgili sembolik açıdan önemli fikir verir. Dün akşam Ankara'da Rusya Büyükelçiliği'nin resepsiyonu vardı. İki ülke arasındaki ilişkiler, geçen yıl Kasım ayındaki uçak düşürme krizi nedeniyle gerilime dönüşmüştü. Resepsiyondaki hava bu çerçevede önemliydi. Resepsiyondaki katılım seviyesi, iki ülke arasındaki krizin aşılmadığı ancak aşılması için belki karşılıklı olarak "yarım adım" olarak ifade edilecek bir iradenin olduğu yorumuna neden oldu.

TSK TAVRINI KOYDU

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, eşi Marina Karlov ile birlikte büyükelçilikte ülkesinin milli günü nedeniyle bir resepsiyon verdi. Türkiye'nin geçen yıl 24 Kasım'da Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden SU24 tipi Rus uçağını düşürmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde gerginlik meydana gelmişti. Resepsiyona katılım seviyesi, iki ülke arasındaki gerilimin devam ettiğinin sembolik düzeydeki göstergesini oluşturdu. Resepsiyona; hükümeti temsilen bir bakanın katılmaması dikkat çekti. Resepsiyona,Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Genelkurmay Başkanlığı'nın yabancı askeri ataşelerle ilgili biriminden bir tuğamiral ve altındaki subaylar katıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan ise resepsiyona Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın ve bazı protokol yetkilileri katıldı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde geçen yıl verilen resepsiyona da, hükümeti temsilen bir bakanın veya TSK'yı temsilen bir generalin gönderilmemesi dikkat çekmişti. Resepsiyona, geçen yıl sadece albay düzeyinde katılım oldu. Resepsiyona geçen yıl katılım seviyesinin düşük tutulması, Türkiye'nin 1915 olaylarının yıldönümünde takındığı tutum nedeniyle Rusya'ya gösterilen tepkiden kaynaklanmıştı. Bu yıl ise uçak düşürme olayının neden olduğu gerilim nedeniyle katılım seviyesi düşük oldu.

Ramazan hassasiyeti

Resepsiyonun, Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle saatte yapılan değişiklik dikkat çekti. Davetiyede, resepsiyonun saat 18.30 ile 20.30 arasında yapılacağı belirtiliyordu. Ancak son anda yapılan değişiklikle resepsiyonun başlangıç saati 20.00'ye çekildi. Böylece resepsiyonun açılış töreninin ardından ikramın başlaması, iftar saatine denk getirildi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal