Putin Kaybetti; Irak'ta Türkiye'nin Dediği Oldu

Başika'daki Türk askeri varlığına ilişkin Bağdat ile yürütülen diplomaside Türkiye istediğini aldı.

02.01.2016-09:28 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Putin Kaybetti; Irak'ta Türkiye'nin Dediği Oldu
Başika'daki Türk askeri varlığına ilişkin Bağdat ile yürütülen diplomaside gelinen noktanın detaylarına Sabah'tan Ebru Şengül ulaştı. Ankara "İşbirliğine yoğunlaşalım" derken, Bağdat, "Diplomatik çözüm istiyoruz" diyor.

BAĞDAT DA ÇÖZÜM İSTİYOR

Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika kampında Iraklı gönüllülere askeri danışmanlık yapmak için bulunan Türk askerinin varlığına ilişkin Ankara-Bağdat hattında yoğun diplomatik temasların sürdüğü öğrenildi. Görüşmelerin arka planına ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, Ankara ve Bağdat'ın her türlü kanaldan temaslarını sürdürdüğünün altını çizdi. Ankara, güvenlik ve işbirliği konusunda ikili mekanizma kurulması teklifini yinelerken, Bağdat'ın teklifi değerlendirdiği ifade edildi.

Edinilen bilgilere göre, Ankara ve Bağdat'ın görüşmelerde verdiği mesajlar şu şekilde:

İKİLİ MEKANİZMAYI KURALIM:

Ankara uzun zamandır Irak ile kurulmasını istediği güvenlik ve işbirliği konusunda ilk aşamada ikili olarak, sonraki aşamalarda ABD ile birlikte üçlü olarak mekanizma kurulması teklifini yineliyor. Ankara, 'Krize neden olan iç ve dış dinamiklere değil, mekanizmaya, nasıl işbirliği yapabiliriz ona yoğunlaşalım' mesajı veriyor.

ZAMANA YAYILACAK

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin askerlerini çekmesi yönündeki talebini yineleyen Bağdat yönetimine, bu aske rlerin çekilmesinin zamana yayılacağı da anlatıldı. Öte yandan, Türkiye'nin ek takviye gücü göndermesinin, 'Irak'ın orada egemenliğinin zayıf kalması' nedeniyle olduğu bir kez daha vurgulandı.

DİPLOMATİK ÇÖZÜM MESAJI

Bağdat tarafından gelen sert açıklamalara rağmen, arka planda tansiyonun düşmeye başladığı da öğrenildi. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi'nin önceki gün Bağdat'ın askeri operasyonu düşünmek zorunda kalabileceğine yönelik açıklamalarının aksine, Bağdat'ta daha olumlu bir hava olduğu belirtiliyor. Bağdat, Ankara'ya "diplomatik yollardan çözüm bulmak istiyoruz, askeri opsiyon masada değil" mesajı verdi.

RUSYA YİNE KAYBETTİ

Türkiye'nin Irak'taki varlığını zayıflatmak isteyen Putin Irak hükümetine yönelike baskılarını arttırmıştı. Türkiye'nin Irak'ta olmasından rahatsızdı. Bu yapılan son hamleyle Rusya'nın dinlenmediği ortaya çıktı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal