Kılıçdaroğlu Kendisini Arayan Darbeci Askere Bunu Dedi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, o gece darbeci askerlere verilen yanıtı açıkladı: "Biz hemen, 'kimden gelirse gelsin darbeye karşıyız' dedik. Böyle bir süreç yaşadık."

22.07.2016-13:18 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Kılıçdaroğlu Kendisini Arayan Darbeci Askere Bunu Dedi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yaveri Levent Türkkan darbe girişiminde kilit rol oynadığı ortaya çıkmış, itiraflarıyla Türkiye'yi sarsmıştı.

Yaver Türkkan'ın darbe girişiminin olduğu gece MHP'yi arayıp 'Şu an bir sorun yok' diye kandırmaya çalıştığı da ortaya çıkmıştı.

O gece CHP'ye de darbeci askerlerden telefon açılmış. Darbeciler, CHP'yi de kandırmak için, "Genelkurmay Başkanı darbenin başında" demiş. CHP'den ise "Biz kimden gelirse gelsin darbeye karşıyız" yanıtı verilmiş.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU O GECEYİ ANLATTI

CHP Genel Balkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin NTV canlı yayınında şunları söyledi:

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları;

Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı, Türkiye yeniden darbelerle anılan bir ülke konumuna gelecekti. Cumhuriyet tarihimizdeki en kanlı darbe girişimidir. Darbe başarılı olsaydı faturası ağır olurdu.

UÇAKTAYKEN HABERİ ALDIM

Ne olup bittiğini merak ediyorduk, uçaktayken ilk haberler geldi. Uçak piste iner inmez olayın büyüklüğünü telefonları açatığımızda öğrendik. İlerleyen saatlerde darbe konusunda sayın Genelkurmay Başkanı'nın darbe girişminin başında olduğuna dair, Genelkurmay'ın özel kaleminden bir bilgi geldi. Biz hemen her türlü darbeye karşı olduğumuzu belirten bir bildiri hazırladık. Gelen bu telefon bizde hiçbir etki yapmadı, aksine demokrasiye bağlılığımız arttı. Biz bu telefonların hiçbirine itibar etmedik. Telefondan önce de darbe karşıtı açıklamalar yaptık.

DARBE MECLİS'E KARŞI YAPILDI

Gözaltılar yapıldı, tutuklamalar yapıldı OHAL'mi vardı? Hayır. Darbe parlamenter sisteme, Meclis'e karşı yapıldı, TBMM bombalanırken çalışıyorken, Meclis darbe girişimi sonrası neden çalışmasın. OHAL her zaman darbelerden sonra olmuştur. Bizde dedik ki bu parlamentoyu kapatmayalım, 'biz darbelere karşıyız' diyorsanız ve yetki istiyorsanız Meclis'e getirin biz yetkiyi veririz.Darbe konusunda hangi yasayı getirdiler de gecikti. Kendilerine söyledik, istediğiniz yasayı getirin hemen çıkaralım. 4 siyasi parti de bunu belirtti. Savaşı yöneten bir Meclis, darbe girişimi sonrasını yönetemeyecek mi? Meclis'te birilerinin demokrasiyi savunması lazım.

BAŞBAKAN'A OHAL'LE İLGİLİ DÜŞÜNCEMİZİ İLETTİM

Başbakan'la görüşmemizde OHAL konusundaki kendi görüşlerimizi aktardım. Sorumlu bir muhalefet yapacağımızı aktardım. Kendisi de anlayışla karşılayıp, teşekkür etti. Arkadaşlarımız gerekli konuşmaları da Meclis'te yaptı. Biz hukukun gereğini yapmak istiyoruz.

HÜKÜMET SOKAĞA TESLİM OLMAMALI

Toplumda herkes adalet istiyor. Özel mahemeler oğru değildir. Bütün dünyaya Türkiye'de hukuk var, darbeciler mahkum oldu mesajı verilmeli. Hükümet sokağa teslim olmamalıdırı. İnsanlar bu ortamda oturup sağ duyuyla düşünemezler. Devleti sokağa teslim ettiğiniz anda doğru kararları alamazsınız, kaosa sebep olursunuz. Devleti yönetenler sağduyulu davranmalı. Alınacak kararın dışarıdaki yankılarına da bakmak gerekiyor.

İSTİHABARAT ZAAFİYETİ

İstihabarat zaafiyeti varsa, yönetimde zaafiyet var demektir. Devletin en temel kurumuna bir kişiyi getiriyorsunuz. Bu kurum darbe girşimini önlem alamıyorsa istihbarattan çok yönetim zaafiyeti vardır. O kişiyi oraya hükümet atadı, ben atamadım.

Yıllardır biz bu FETÖ yapılanmasını yıllardır anlattık. Yargıtay'a 160 kişi atanırken, Meclis'te '160 militan atadınız' derken, beni eleştiriyorlardı. Yargının bağımsızlığının elden gittiğini, Ergenekon ve Balyoz'un yanlış olduğunu söyledim, benim hakkımda fezlekeler düzenlendi. İlker Başbuğ tutuklanırken, Ahmet Şık tutuklanırken kim itiraz etti, biz itiraz ettik.

KİM OLURSA OLSUN İŞKENCEYE KARŞIYIZ

Eğer devlet soyunmuşsa, siyaset kurumu halkına hesap vermiyorsa biz buna da karşı çıkarız. Biz kim olursa olsun işkenceye de karşıyız, işkence yapılmamalı. İşkenceye karşı olan kişi, daha önce işkence yaşamış olan kişidir.

Liyakat sistemi yeniden inşa edilmeli. Bakanlıklar camaatler tarafından paylaşılmış.

Ordu bu yapılanmaya izin vermek istemedi. TSK'daki belli yapılanmaları ordunun dışına çıkarmak istediler. YAŞ'larda bu askerleri atamazsını, çıkaramazsını diye kararlar konuldu. Asker dediki "bunlar cemaatten TSK'dan çıkartılmaları lazım", Başbakan "hayır olmaz" dedi.Bu darbe girişiminden sonra bütün siyasi partilerin bir özeleştiri yapması lazım. Sıcak siyaset kurumların içine sokulmamalı. Devletin temel kurumları sıcak siyasete kurban edildi.

"DOĞRUYU NEDENLERİYLE ORTAYA KOYARDIK"

Dışişleri Bakanlığı'nın farklı bir dili vardır. Merkez Bankası'nın da kendisine ait sistemi vardır. Bürokraside olduğum dönemlerde Turgut Özal'ın başkanlığı döneminde biz tartışmalar yapardık. Doğruyu nedenleriyle ortaya koyardık.

Kim paralelci biz bilmiyoruz. Biz, siyasi bir partiyiz. Devleti biz yönemiyoruz. Ama gerçektende ülkenin çıkarlarının bağlamında ülkeyi yanlış yönlendiren birileri varsa onlar hakkında gereğini yaparız.

"ACILARI KENARA BIRAKIP, DEMOKRASİYİ YÜCELTMEYE ÇALIŞTIK"

Yapacağımız miting herkese açık. İstanbul Büyükşehir Belediye Mesclisi, ücretsiz taşıma kararı almış. Darbe süreçlerinde en ağır yaraları aldık. Acıları yaşayan partiyiz. Acıları bir kenara bırakıp, demokrasiyi yüceltmeye çalıştık. Biz, tam demokrasiyi savunduk.Bu ülkenin insanı Üçüncü sınıf bir demokrasiye layık değildir.

"TABANDAN DA MİTİNG TALEBİ GELDİ"

Tabandan da miting talebi geldi. Ben de bu kararı onayladım. Adı sorulduğu zaman Cumhuriyet ve demokrasi vurgusu yapılamsını önermiştim. İlk gece sokağa çıkanlar arasında CHP'lilerin olduğu duyumları bana geldi. Provokatif eylemlere izin verilememesi gerekiyor. Darbenin panzehiri demokrasidir. 21. yüzyılın Türkiye'si tam demokrasiyle taçlandırılması gerekiyor. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırıp mazlum ve diğer islam ülkelerine örnek olabiliriz.

Bu tablonun doğurduğu acı bir tablo var. Vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Bir yandan da siyasi partiler arasında birlik oluşturdu. Paydanın halkı umutlandıran kısmını geniş kitlelere ulaştırmak lazım.

"MAĞDURİYET SINIFININ OLUŞTURULMASI YANLIŞDIR"

Her kaos sonrası farklı bir tablo çıkar. İhbar furyası ortaya çıkar. Devleti yönetenlerin sağduyu ile hareket etmelidir. Bir mağduriyet sınıfının oluşturulması yanlışdır. Suçlu olan biri varsa gereği yapılmalı ve kimsede buna bir şey demez. Siz, eğer cadı avı süreci başlatırsanız bu doğru değil. Uygar dünya tarafından 'sizin darbecilerden ne farkınız var' sorusu gelir. Herkesi hukuk içinde yargılamalıyız. Türkiye'ye bu yakışır. Yöenticilerde kin ve öfke olmamalıdır. Bir kişinin haksız yere mahkum edilmesi binlerce suçlu kişinin mahkum edilmesinden daha apır sonuçlar doğurur.

'AKAR, BANA AKINCI ÜSSÜ'NE NASIL GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ ANLATTI'

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la Meclis Başkası'nın odasında görüştük. Bana Akıncı Üssü'ne nasıl götürüldüğünü anlattı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal