AP'nin Karın Ağrısı Belli Oldu; Bakın Neyi Oylayacaklar

Avrupa Parlamentosu tarafından yarın oylanacak Türkiye'yle müzakerelerin dondurulmasına ilişkin teklifin metnine ulaşıldı.

23.11.2016-12:18 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) AP'nin Karın Ağrısı Belli Oldu; Bakın Neyi Oylayacaklar
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin geleceğini tartışan siyasi gruplar gece geç saatlerde ortak bir metin üzerinde uzlaştı.

Yarın oylanacak olan 9 maddelik metinde "müzakerelerin dondurulması" kavramı tanımlanıyor ve normale dönüşün hangi şartlarda gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Metne göre, müzakerelerin dondurulması, mevcut görüşmelerin durdurulması, yeni fasıl açılmaması ve AB-Türkiye müzakerelerinde yeni girişim başlatılmaması anlamına geliyor.

NTV'nin haberinde yer verdiği tasarıya göre, müzakerelerin dondurulması kararı, "OHAL uygulaması kapsamında alınan orantısız önlemler" kaldırıldığında gözden geçirilecek.

Bu aşamada Türkiye'de "hukuk devleti ve insan haklarına saygı" ilkesinin temel alınacağı vurgulanıyor.

Metinde ayrıca idam cezasının yeniden ceza kanununa eklenmesinin Türkiye'nin AB katılım sürecinin "resmi biçimde askıya alınması" anlamına geleceği" belirtiliyor.

VİZE SERBESTİSİ İÇİN 7 KOŞUL
Karar tasarısında Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli 72 koşuldan 7'sini yerine getirmediğine vurgu yapılıyor.

OYLAMA YARIN
Ortak karar tasarısı yarın öğle saatlerinde Strasbourg'daki AP Genel Kurul toplantısında oylamaya sunulacak.

HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK
Kararın hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ancak aralık ayında konuyu görüşmeleri beklenen AB liderleri açısından bir formül oluşturabileceği ifade ediliyor.

ERDOĞAN: ÇIKACAK SONUCUN BİZİM İÇİN HİÇ BİR KIYMETİ YOKTUR
AP'nin yarın yapacağı oylamaya tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim gözümüzde hiç bir kıymeti harbiyesi yoktur. Bu ülkenin istikbali orada ellerin havaya kalkıp inmesi ile değişecek değildir. Bu oylamayı hazmetmemiz mümkün değildir. AP'nin böyle bir oylamaya gitmesi bile teröre desteğin göstergesidir. Avrupa ülkelerinin çoğu şuan terör örgütlerine yataklık yapıyor." dedi. Kaynak: NTV
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal