Almanya ve Fransa'dan ABD'ye Destek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye'de kimyasal silah kullanılması ve ABD'nin bu sabah gösterdiği tepki değerlendirildi.

07.04.2017-13:05 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Almanya ve Fransa'dan ABD'ye Destek

ABD'nin Humus'taki Şayrat hava üssüne operasyonu düzenlemesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya Basın ve Enformasyon Dairesinden yapılan açıklamada, görüşmede Suriye'de kimyasal silah kullanılması ve ABD'nin bu sabah gösterdiği tepki değerlendirildi.

İki lider telefon görüşmesinin ardından yaptıkları ortak açıklamada 4 Nisan’da Suriye’deki Han Şayhun’da kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından bu gece ABD’nin hava saldırısıyla Suriye rejiminin bir askeri tesisinin yıkıldığına işaret edilerek, "Bu gelişmenin tek sorumlusu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'dir. Esed'ın kimyasal silah kullanımına devam etmesi ve kendi halkına karşı suç işlemesi, Almanya ve Fransa'nın 2013'te Guta'daki trajedinin ardından talep ettiği gibi, yaptırım uygulanmasını gerektirmektedir" denildi.

Uluslararası topluma çağrıda bulunulan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 kararına ve Cenevre Anlaşması'na uygun olarak uluslararası toplumun Suriye’de siyasi geçiş için çaba harcanması istendi.

Açıklamada ayrıca ''Suriye karşıtı yaptırımları destekleyecekleri'' belirtildi.

"ABD'NİN TEPKİSİ NORMAL"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de yazılı açıklamasında, Suriye’de masum insanlara yönelik kimyasal silahların barbarca kullanılmasına BM Güvenlik Konseyinde net tepki gösterilmemesinin katlanılamaz olduğunu ifade etti.

"Acımasız savaş suçları işleyen Esad rejiminin askeri yapılarına karşı ABD’nin reaksiyon göstermesi makuldür." değerlendirmesinde bulunan Gabriel, şimdi BM çatısı altında ortak barış çabaları gösterilmesinin önemli olduğunu belirtti.

"SURİYE'NİN GELECEĞİNDE ESED YOK"

Fransa Dışişleri'nden yapılan bir açıklamada ise, operasyon hakkında bilgilendirildiklerini belirtildi. Açıklamada ayrıca, Suriye'nin geleceğinde Esed'in olmadığı vurgulandı.

İNGİLTERE VE POLONYA'DAN DESTEK

Öte yandan diğer ülkelerden, ABD'nin yaptığı saldırıya destek gelmeye devam ediyor.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "İngiliz hükümeti ABD’nin eylemine tam destek veriyor. Bunun, Suriye rejiminin düzenlediği barbar kimyasal silah saldırısına gereken cevap olduğuna inanıyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ABD'nin operasyonunun gelecekteki kimyasal saldırıları caydırma amacı taşıdığı vurgulandı.

Polonya hükümet sözcüsü Rafal Bochenek de devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Suriye'ye yapılan operasyonu desteklediklerini söyledi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal